Kam v říjnu a listopadu v Plzni? Zahřejte se horkým nápojem v prvorepublikovém stylu

Přelom října a listopadu se nese ve znamení oslav vzniku samostatného Československa a zároveň je to doba padajícího listí a dlouhých odpolední, kdy přijde vhod něco dobrého a teplého. Pokud vás už omrzely moderní kavárny, zkuste zabrousit do minulého století. V historickém centru Plzně můžete zajít do hotelu s historií a příjemnou dobovou kavárnou, kde vysedávala i osudová žena Eugenie Ledecká Janečková.

Hotel za první republiky

Půvabná dívka se do hotelu Continental přivdala začátkem třicátých let minulého století a prožila tady trápení v manželství, i druhou světovou válku, která ji připravila o manžela a přivedla do cesty hned dva nové muže, mezi nimiž musela volit. Jedním z nich byl americkým generál, tím druhým úspěšný český diplomat působící v New Yorku.

Ale nepředbíhejme.

Prozatím se zastavme ve třicátých letech, třeba zrovna 28. října 1935. Tehdy bylo Eugenii třiadvacet let, byla matkou dvou malých dětí, a spolumajitelkou jednoho z nejluxusnějších plzeňských hotelů. Spolu se svým mužem stavbu zrekonstruovali, vybavili ji nejmodernějšími technologiemi, například vzduchotechnikou, i stylovým nábytkem.

Scházela se tady plzeňská smetánka, přijížděli sem zahraniční hosté, hrával se tu swing, tančilo se, pořádaly se tady nejrůznější kulturní a společenská setkání. Prý se zde – při jedné ze svých tajných návštěv – dokonce ubytovala i hvězda stříbrného plátna a zpěvačka Marlene Dietrichová, v jejímž apartmá se můžete ubytovat.

Místa mají tu moc pamatovat si prožité a leccos z minulého zůstalo v hotelu zachováno – nejde jen o prvorepublikový interiér, ale hlavně o atmosféru. Pokud si proto chcete výročí vzniku republiky připomenout stylově, zajděte si do místní kavárny. Prvorepubliková atmosféra tady na vás dýchne i kdykoli jindy. A při návštěvě se nezapomeňte pokochat působivým portrétem bývalé majitelky Eugenie, který visí na čestném místě v hotelové restauraci.

Na co do „Kontíku“ zajít

V hotelové restauraci kdysi hrávala hostům swingová kapela, kterou tady už sice nemají, ale hostům ke snídani pravidelně hrají na klavír. Posnídat a poslechnout si příjemnou hudbu sem můžete přijít i jen tak z ulice – ve všední den se bufetová snídaně podává od osmi do půl jedenácté, o víkendu až do jedenácti.

Kromě snídaně se celý říjen můžete zastavit i večer – v klubu se pořádají Ladie’s večery, kdy dámy mají vstup a welcome drink zdarma. Odpoledne zase můžete jen tak posedět v kavárně. Hotel pro vás připravil speciální horké nápoje – například oblíbený svařák, grog, horkou višeň nebo horké zelené jablko. Objednat si můžete i skvělou kávu servírovanou ve stylu první republiky – na stříbrném tácu a se skleničkou vody.

… a jak to dopadlo s Eugenií?

Při posezení v kavárně se můžete seznámit i s historií hotelů – konec konců, ocitnete se v jejím samotném srdci. Zkuste si představit, jak prosklenými dveřmi vchází krásná tmavovláska, má na sobě společenské šaty, kolem krku perlový náhrdelník a všichni se za ní otáčí. Eugenie totiž svého času platila za jednu z nejpůvabnějších žen v Plzni, jak vzpomínají pamětníci.

Není divu, že se do ní koncem války zamilovali hned dva muži. Po krátkém zaváhání si nevybrala bojem ošlehaného amerického generála, ale světoběžníka a diplomata Jiřího Janečka, s nímž se odstěhovala do Spojených států amerických. Bylo to za pět minut dvanáct. Nad Československem se znovu začala stahovat mračna, blížil se komunistický převrat a znárodňování, jemuž bohužel neunikl ani hotel Continental. Ale to už je jiný příběh a o něm třeba zase příště.

Své místo v kavárně nebo ubytování v hotelu si můžete rezervovat na telefonu 702 126 554.

Napsala: Jana Poncarová

Další tématické články

Dámský víkend v hotelu Continental: Květiny a líčení (nejen) ve stylu první republiky

V sobotu 9. března 2024 se hotelem Continental v Plzni rozezní hudba, rozvoní se květiny i líčidla. Přijďte si užít svůj den do jedinečného prvorepublikového prostoru protkaného románovým příběhem hoteliérky Eugenie anebo si přijeďte odpočinout rovnou na celý víkend .

Číst více

Příchod nového roku v Oldies Music Continental Clubu

Chcete příchod nového roku oslavit tancem, hudbou a výbornými drinky ve společnosti přátel? Neváhejte a přečtěte si více...

Číst více

Prvorepubliková kavárna v hotelu Continental zve na skvělé snídaně

V kavárně plzeňského hotelu Continental se stylově snídalo už v době první republiky, a i dnes zve na výborné snídaně, které se podávají formou švédských stolů, ale i na program, který je skvěle doplňuje.

Číst více
Zbrojnická 312/8, 301 00, Plzeň
+420 377 235 292
© U nás Plzeň chutná, 2014
Design Beneš & Michl